Czas na jagodzianki
Jagodzianki są popularne w Polsce, szczególnie latem, gdy jagody są w sezonie. Zwykle są one przygotowywane przez piekarnie lub w domu przez osoby, które chcą cieszyć się świeżymi i aromatycznymi wypiekami. Proces powstawania tych drożdżówek zaczyna się od przygotowania ciasta, które jest wyrabiane z mąki, drożdży, cukru, masła, jajek i mleka. Ciasto jest wyrabiane, a następnie pozostawiane do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jest dzielone na mniejsze kawałki, które są formowane w bułeczki. Następnie na wierzchu każdej bułeczki umieszcza się świeże jagody lub dżem jagodowy. Bułeczki są ponownie pozostawiane do wyrośnięcia, a następnie pieczone w piekarniku do momentu, gdy nabiorą złocistego koloru. Jagodzianki można podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem lub lukrem, co dodaje im słodkiego smaku. Są one idealne jako dodatek do śniadania, podwieczorku lub jako deser. Często są także spożywane jako tradycyjne danie wigilijne w Polsce.
Przepis oraz składniki na ciasto, nadzienie i posypkę
Przepis na jagodzianki Fot: pixabay
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych (lub 20 g suchych)
- 200 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 100 g masła
- Szczypta soli
Nadzienie
- 300 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru
Posypka
- 1 białko jaja
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie jagodzianki
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Resztę mąki wymieszaj z cukrem i solą w dużej misce. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Delikatnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj okręgi o średnicy około 8-10 cm.
- Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym okręgu umieść porcję jagód i zawiń ciasto, formując bułeczkę.
- Ułóż jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę miejsca między nimi. Pozostaw na 15-20 minut, żeby trochę podrosły.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki posmaruj rozbełtanym białkiem i posyp cukrem pudrem. Piecz przez około 20-25 minut, aż będą złote.
Jagodzianki to drożdżówki warte grzechu
Jak widzimy jagodzianki to doskonałe, tradycyjne polskie ciasteczka, które stanowią doskonały dodatek do każdej kawy lub herbaty. Z ich chrupiącą skórką na zewnątrz i soczystym, jagodowym nadzieniem w środku, nie ma nic lepszego na słodkie, letnie popołudnie. Proces pieczenia może zająć trochę czasu, ale wynik końcowy jest zdecydowanie wart każdej minuty. Jak widać, przygotowanie jagodzianek wcale nie jest takie trudne, a składniki są łatwo dostępne. Teraz, kiedy masz już przepis, zachęcam do samodzielnego przygotowania tych przepysznych bułeczek.