Siemię lniane w lecznictwie
Zielarze od wieków korzystali z lnu, widząc w nim wiele właściwości leczniczych. Zawierają one wiele składników odżywczych, kwasów, olei, białek – składników, które mogą doskonale wpłynąć na nasz organizm.
Przede wszystkim len wykorzystywało się w chorobie wrzodowej, ale także przy problemach z żołądkiem, dwunastnicą, kaszlu, zapaleniu oskrzeli i wielu innych.
Olej lniany - czym jest?
W sklepach znajdziemy także olej lniany. Jest to jadalny olej, którego można używać każdego dnia osobno lub z dodatkiem ziół. Warto dowiedzieć się, jakie cenne właściwości posiada:
- Wzmacnia włosy – len posiada wiele cennych witamin, które pozwalają na nadanie włosom sprężystości, nawilżenia i miękkości.
- Nawilża skórę – nienasycone kwasy tłuszczowe mogą sprawić, że skóra nie będzie tak tracić wody. Dzięki temu zostanie zachowany odpowiedni poziom jej nawilżenia.
- Przeciwdziała zaparciom – lignana i błonnik w lnie poprawia trawienie i prace jelit. Przy tym działa dobrze na wypróżnianie i nie pozwala na zaparcia.
- Walczy z chorobami – np. kaszel, chrypka, zapalenie oskrzeli lub zwykłe przeziębienie. W takich sytuacjach warto sięgać po olej lniany, który łagodzi kaszel suchy i pomaga oczyścić oskrzela z wydzieliny.
- Pielęgnuje cerę – poza tym dobrze wpływa na suchą skórę. Nawilża ją, ochronią przed promieniowaniem UV, zapobiega oparzeniom.
- Pozwala schudnąć – len poprawia przemianę materii i gospodarkę węglowodanów w organizmie. Warto więc dodać olej do codziennej diety, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy.
- Ochrona żołądka – szczególnie w przypadku wrzodów żołądka i dwunastnicy. Łagodzi też zgagę, ból i pieczenie.
- Reguluje poziom cholesterolu – dba ogólnie o układ krążenia.
Przepisy na len
Jeśli jesteśmy przekonani do wprowadzenia lnu do swojej codziennej diety, to warto skorzystać z dwóch sprawdzonych przepisów:
Napar z nasion lnu
Łyżkę siemienia lnianego zaparzamy 15 min w gorącej wodzie. Pijemy rano i wieczorem lub wykorzystujemy do przemywania skóry.
Odwar z nasion lnu
Łyżkę nasion zalewamy letnią wodą lub gotujemy 15 min. Pijemy pół szklanki dwa razy na dzień.
Jak widać, len posiada wiele właściwości leczniczych, z których warto korzystać. Dzięki niemu zrzucimy zbędne kilogramy, będziemy czuli się lepiej i poprawimy ogólnie stan swojego zdrowia. Wprowadzenie go do codziennej diety będzie jedynie z korzyścią dla nas.